A színek ereje – 2. rész – piros

A piros a kék és a sárga mellett alapszín, a színkörben a bíbor és a narancssárga között helyezkedik el. Egy piros színt viselő ember az esetek nagy többségében magára vonzza a tekintetet. A piros amellett, hogy a tűz és a lendület jelképe, a világosabb árnyalatai pozitív jelentéstartalommal bírnak: a szerelemre, szeretetre, szenvedélyre asszociálunk belőle, míg sötétebb árnyalatai sokszor a vért, a háborút, az erőszakot, a hatalmat jelképezik.

A piros a magabiztosság színe is, akit nem zavar, hogy feltűnést kelt, hogy megnézik, kitűnik a tömegből, az szívesen választja ezt a színt, aki viszont szeretne eltűnni, fél a rá szegeződő tekintetektől biztos, hogy nem ezt a színt fogja választani. 

A piros jól bevált – mindenki által elfogadott kísérője – a fekete, ez a két szín együtt erőteljes hatással bír. Ha a pirosat kékkel vagy zölddel párosítjuk, akkor a megjelenés feltűnő lesz, a szürkével párosított piros eleganciát, míg a bézzsel párosított kifinomultságot sugall. A fehér és a piros együttes jelenléte egyfajta nőiességet, lazaságot kölcsönöz viselőjének.

A piros szín harsány, karakteres, nem marad észrevétlen, így nem mindegy, hogy milyen színnel párosítjuk annak érdekében, hogy milyen hatást szeretnénk vele elérni. A piros mellett a színkörben a narancs és a bíbor helyezkedik el, ha ezekkel a színekkel párosítjuk, akkor az összhatás analóg, harmonikus lesz, míg a vele szemben elhelyezkedő zölddel erős kontrasztot fog képezni. 

Egy piros ruha lapos cipővel, sneakerrel laza, sportos megjelenést kölcsönöz, a klasszikus magassarkúval a hivatalos business öltözet része lehet, míg egy különleges cipővel, szandállal adhatja egy esti outfit alapját. 

A piros szín esetén is megkülönböztethetjük a hideg (pl. meggy, mályva, klasszikus) -meleg (pl. paradicsom, ferrari, skarlát) árnyalatokat.

Ha Te is kíváncsi vagy arra, hogy a sok piros árnyalat közül melyik számodra a legelőnyösebb, akkor keress bátran itt és egy kendős színteszteléssel kiderítjük. Foglalj időpontot még ma. 

Oszd meg, ha tetszett!

Ezek is érdekelhetnek