A színek ereje – 1. rész – Sárga

A sárga a piros és a kék mellett alapszín, a színkörben a lilával áll szemben, ezért is annyira kontrasztosak, élesek a lila-sárga kombinációk. 

12 osztatú színkör - Itten alapján

Johannes Itten nyomán

„A sárga az energia forrása, mélység és a végtelen erő jelenléte” (Emanuel Ungaro).

A sárga a napsugár, az öröm, a boldogság, a frissesség színe. Hatása energetizáló, élettel teli, melegséget, sugároz, feltűnést kelt. 

A sárgához negatív értelemben az irigységet, a gyávaságot szokták párosítani.

A sárga általában megtalálható a női ruhatárakban, bár tapasztalataim szerint elég megosztó szín, így kétféle ember létezik: aki szereti a sárgát és aki nem.

A sárga elég széles spektrumon található meg: a citromtól kezdve, vanílián át, a napsárgán, a kanárisárgán és ananászon keresztül egészen az okker, a narancs és mustársárgáig. Felölelve a hideg-meleg, élénk-törtebb, világos-sötét tulajdonságokat. 

Minden színtípus megtalálja a palettáján a számára legmegfelelőbb árnyalatú sárgát, melyet szabadon tud kombinálni a különböző színekkel. Az összhatás akkor egységes, ha a palettánk megfelelő árnyalatait párosítjuk hozzá. De ha egy kis meghökkentésre, feltűnésre vágyunk akkor szabadon lehet keresgélni más színtípusok komplementer színei között.

A sárga szín viselésével feltűnőek leszünk (főleg egy sötét, téli utcaképben), ezért a melegebb hónapokban sokkal szívesebben hordják az emberek, hiszen nem lesz annyira kirívó. 

A sárgákat általában – főleg az őszi, téli hónapokban – feketével, barnával, zölddel és natúr színekkel szokták párosítani, tavasszal, nyáron inkább a fehérrel, farmerral, a natúr világosabb árnyalataival. Ha drámaibb megjelenésben gondolkodunk, akkor a sárga mellé jöhet a lila, vagy a kék.

Azonban a lenti képeken is látszik, hogy a sárgát valójában pl. a lilával is lehet úgy kombinálni, hogy az nem egy ütős, vakító párosítás, hanem egy kellemes megjelenésű, tört kombó legyen. 

A lenti képeken igyekeztem láttatni a különbséget, hogy milyen az, amikor az adott szettben a sárga a domináns szín és milyen az, amikor inkább „beleolvad” a környezetébe és inkább egy egységet alkot a mellette lévő színekkel, mint lenyomná azokat.

Ha kíváncsi vagy, hogy a sárga mely árnyalata az, amely Neked a legelőnyösebb, ami kiemeli a természetes színeidet, ragyogóvá tesz, frissességet sugároz, akkor keress bátran a Stíluskalandor bármely elérhetőségén és a színtanácsadáson egy kendős színtesztelés segítségével kiderítjük. Azt is megbeszéljük, hogy milyen színárnyalatokat érdemes hozzá viselni, ha azt szeretnéd, hogy a Te sárgád belesimuljon a megjelenésedbe, vagy éppen feltűnővé tegye azt.

Foglalj időpontot még ma. 

Oszd meg, ha tetszett!

Ezek is érdekelhetnek