6+1 Tévhit a szín- és stílustanácsadással kapcsolatban

Sok kíváncsi vendég megfordult már nálam, illetve sokan kérdezitek tőlem privátban is, hogy valójában mi az, amit én adni tudok Nektek, mire is jó egy szín- és stílustanácsadás. Gyakran tapasztalom, hogy a fejekben, a gondolatokban rengeteg tévhit él a munkánkkal kapcsolatban.


Összeszedtem a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, negatívumokat:


1) Öltözködni mindenki tud, minek hozzá stílustanácsadó/stylist?


Ez teljesen így van, tényleg tud öltözködni mindenki, de nem mindegy, hogy milyen formában teszi azt. Nem mindegy, hogy milyen színeket vesz fel az arca közelében, nem mindegy, hogy tisztában van-e a testalkatával. Annak megfelelő szabásvonalakat, mintákat, anyagokat, stb. alkalmaz. Nagyon könnyen beleesik abba a hibába az ember, hogy megvesz valamit a boltban, mert az tetszik neki, de egyébként lehet, hogy egyáltalán nem az ő testalkatának megfelelő. És lehet, hogy a barátnőjének még éppen előnyös is, de rajta már nem fog úgy mutatni. 

Én stílustanácsadóként abban segítek, hogy megnézzük a testalkatodnak legmegfelelőbb szabásvonalakat, amelyek kiemelik a tested legelőnyösebb pontjaid, és javítják a kevésbé előnyöseket. Ha tisztában vagy a testalkatoddal sokkal könnyebben tudsz a boltokban válogatni, mert tudod, hogy mi az, ami megfelelő lesz számodra és mi az, ami nem. És nem fogod megvenni, még akkor sem, ha tetszik.


2) A színeket már gyerekkorunkban megtanítja az anyukánk, mi újat tudsz mondani?


Az alapokat nyilván megtanulja mindenki kiskorában, de csak később kezdünk el különbséget tenni az árnyalatok között. Még később jövünk csak rá (legtöbbször a próbafülkékben), hogy van olyan szín, ami kimondottan előnyös, mert hozzánk tesz valamit, de van olyan is, amivel inkább jobb, ha nem próbálkozunk az arcunk közelében. Hogy miért? Mert öregít, mert sápaszt, mert karikás lesz tőle a szemünk, kialvatlan az arcunk, mert merev lesz a megjelenésünk. Sok olyan tényező van, ami befolyásolja, hogy egy adott egyénnek melyek lesznek a legszebb/legelőnyösebb árnyalatok az arca közelében. Ami nem öregít, ami lendületessé tesz, ami kiegészít minket, amiben jó magunkra ránézni a tükörben. Amit mások is észrevesznek és megdicsérnek.


3) Mi van, ha olyan színeket kell hordanom, amiket nem szeretek/nem tetszenek nekem?


A színtanácsadás során sok-sok színes kendőből megnézzük, hogy a te természetes megjelenésedhez (figyeljük itt az arcot, a szemet, a szájat, a hajat) melyek lesznek a legelőnyösebbek (ahogy az előbb is írtam, melyek tesznek hozzád valamit). Minden színtípusnak megtalálható jópár árnyalat a palettáján és teljesen természetes, hogy nem szereted mindegyiket. Teljesen természetes, hogy egy szín távolabb áll tőled, egy pedig kedvesebb számodra. Az, hogy kiderül, milyen típusba tartozol és „melyek a te színeid” nem azt jelenti, hogy neked mindegyiket hordani kell. Ha nem tudod magadon elképzelni pl. a sárga adott árnyalatát, akkor nem kell erőltetned. Nem kell mindenáron sárgát hordanod, ha nem vagytok jóban. Lesz még egy csomó szín a palettádon, amiből tudsz válogatni.


4) Most akkor ki kell dobnom a gardróbom teljes tartalmát?

Röviden nem. A szín- és stílustanácsadás alkalmával meghatározzuk a színtípusodat, a testalkatodat, javaslatokat teszek különböző öltözékekre. Mindig el szoktam mondani, hogy ezeknek az információknak le kell ülepednie, meg kell őket emészteni. Az sosem jó, ha az ember hazamegy és egyből elkezdi rendezgetni a szekrényét. Teljen el pár nap és szépen fokozatosan el lehet kezdeni az információk alapján vizsgálni a gardrób tartalmát. Milyen színek vannak benne? Milyen szabásvonalak? Melyek azok a ruhák, amik soha nem voltak rajtam? Melyek azok, amelyek már nem szolgálnak (pl. kicsi, nagy, kopott, régi, stb.)

Érdemes szétválogatni akár évszak szerint (vagy legalább a tavasz-nyár, ősz-tél darabokra). Tapasztalat, hogy az ember sokszor a saját ruháit nehezen válogatja szét, mert érzelmek fűzik hozzá (ezt nem dobom ki, mert ebben mentünk először moziba, ebben tudtam meg, hogy terhes vagyok, ebben mentünk külföldre, stb.) Ilyenkor érdemes a stílustanácsadó segítségét igénybe venni, aki külső szemmel, a szín és testalkatnak megfelelően tud támaszt nyújtani a gardrób átrendezésében és javaslatot tenni arra, hogy mit lehet érdemes beszerezni.


5) Most akkor egy csomó új ruhát kell vennem?


Röviden nem. Ha megtörtént az előző pontban leírt gardróbrendezés, akkor érdemes a stílustanácsadóval átbeszélni, hogy milyen ruhadarabokra van szükség. Milyen élethelyzetben vagy? Mit tervezel csinálni? Mihez kellenek a ruhadarabok? 

Érdemes jó minőségű, tartós alapdarabokat vásárolni, amelyek jól kombinálhatóak egymással. Ezáltal kevés ruha vásárlásával sokféle outfitet lehet létrehozni.


6) Most akkor már csak olyan színeket hordhatok, ami a palettámon van? Mi van, ha a másikról tetszik meg valami?


Nem, nemcsak olyat. A színtanácsadás egy iránytű, egyfajta iránymutatás. Nem skatulyáz be senkit. A kendőzés során az derül ki, hogy az arcod közelében melyek a legelőnyösebb színek, melyek működnek jól a te természetes színeiddel. Ez nem azt jelenti, hogy onnantól kezdve mást fel sem vehetsz. Simán lehet, hogy kiderül rólad, hogy hideg típus vagy (nyár vagy tél), de neked tetszik egy meleg korall színű szoknya. Nyugodtan felveheted, ha úgy érzed, hogy belefér a ruhatáradba. Ha van olyan felsőd, amivel párosítva jól, komfortosan érzed magad benne. Van olyan is, amikor kiderül, hogy valakinek nem előnyös a fekete, de ő komfortosan érzi magát benne. Vannak olyan vendégek, akik a színtanácsadás után szeretnek a színtípusuknak megfelelően öltözködni, de vannak olyanok is, akik szeretnek elcsenni egy-egy színt a másik palettáról. Nincsen ezzel semmi baj. Az a lényeg, hogy te jól érezd magad benne és azt se felejtsük el, hogy egy rúzzsal, egy sminkkel mindig tudunk igazítani a helyzethez.


7) Miért ilyen drága? Ennyi pénzért csak kendőket dobál rám, meg hadovál valamit a testalkatokról…


A szín- és stílustanácsadás egyfajta alapot ad a jövőbeni öltözködésedhez. Megismered általa azt, hogy mi az, ami előnyös számodra (mind színekben, mind fazonokban) és mi az, amit inkább kerülni kellene. Ez egy hosszútávú befektetés saját magadba. És annál jobbat nem tudsz csinálni magaddal, mint amikor magadat képzed, magadba fektetsz. Lehet, hogy az adott pillanatban soknak tűnik egy szín- és stílustanácsadás (personal styling) megfizetése, de gondolj abba bele, hogy mennyi felesleges vásárlástól tudod magad megkímélni. Ha tudod, hogy milyen színek között, milyen szabásvonalak között, milyen minták, anyagok között kell keresgélned, akkor egyrészt időt, másrészt pénzt spórolsz meg magadnak. Ha tudod, hogy milyen színek felé menj a boltban, melyik farmer az, ami biztosan nem lesz jó neked, már megkímélted magad egy csomó felesleges körtől. Arról nem is beszélve, hogy ezáltal pénzt is spórolsz, hiszen nem fogsz olyan ruhadarabokra beruházni, amelyek aztán nem lesznek jók. Ha megveszel egy jó minőségű, jól kombinálható ruhadarabot, azzal már előrébb jutottál, hiszen nem áldozol egy csomó pénzt az olcsóbb, de valószínűleg silányabb minőségű darabokra. Megszűnhet az impulzusvásárlás, a leárazások csábító ereje. (Megveszem, mert most olcsó, majd csak tudok hozzá párosítani valamit…)

A tanácsadás ebben is a segítségedre van, hiszen megmutatom a lelőhelyeket, átbeszéljük, hogy milyen élethelyzetben vagy, hogy valójában mire van szükséged.

Hosszútávon mindenképp megéri az átgondolt, tudatos vásárlás.

Ha pedig sikerült eloszlatnom a fenntartásaidat a munkámmal kapcsolatban, akkor várlak szeretettel egy szín- és stílustanácsadásra (personal styling).
Itt tudsz máris jelentkezni.

Oszd meg, ha tetszett!

Ezek is érdekelhetnek