A színek ereje – zöld

A zöld a színkör bal oldalán helyezkedik el, a kék mellett található. A zöld a barna és azok árnyalatai mellett a földszínek (természeti színek) közé tartozik. A terepminta egyik alkotóeleme, a zöld szín lényege a természetbe való beolvadás, eggyé válás. A zöldnek is sokféle árnyalata, színezete létezik, a hideg-meleg, sötétebb-világosabb, élénkebb-tompább vonalon mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

A zöldről a harmonikus természet jut eszünkbe, jelképezi a kezdetet, a megújulást, a gyógyítást. Ugyanakkor a sárga mellett a féltékenység, irigység színe is, a sötétebb árnyalatról pedig a pénzre asszociálunk. 

A zöldnek a barnával és a szürkével vannak azonos színérzetű árnyalatai (pl. khaki, gyöngyszürke). A klasszikus sötétebb zöldek mellett (pl. fenyőzöld, palackzöld, méregzöld, oliva, stb.) egyre többször használják (főleg a melegebb időszakban) a zöld világosabb árnyalatait is (pl. pisztácia, menta, türkiz, fűzöld, borsózöld, stb.) 

Ha a sötétebb árnyalatokat bézzsel, barnával, esetleg szürkével kombináljuk, akkor egy komor hatást tudunk elérni, egyfajta vidéki életstílust tudunk vele szemléltetni. Ha pirossal, lilával állítjuk párba, akkor a megjelenésünk feltűnő lesz, ha kékkel és sárgával, akkor analóg megjelenést tudunk képezni. Ha pedig fehérrel kombináljuk, akkor a megjelenésünk üde, laza, felszabadult, feketével akkor klasszikus, mindennapos hatást tudunk vele elérni. Ha a zöldet szürkével párosítjuk az összkép simogató, megnyugtató lesz.

A zöld világosabb, élénkebb árnyalatai inkább a melegebb időszakban (tavasszal és nyáron) képezik szerves részét a boltok kínálatainak, míg a hidegebb időben – főleg az őszi időszakban – inkább a sötétebb, melegebb árnyalatok elérhetőek. 

Ha Te is kíváncsi vagy arra, hogy a sok zöld árnyalat közül melyik számodra a legelőnyösebb, akkor keress bátran itt és egy kendős színteszteléssel kiderítjük.

Oszd meg, ha tetszett!

Ezek is érdekelhetnek